2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου 2015 με θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα». Σκοπός της ημέρας ήταν να αναδείξει βιωματικά, μέσω των αθλητικών δράσεων αλλά και των υπόλοιπων εκδηλώσεων, το εύρος των Ολυμπιακών Αξιών που διαπερνούν τόσο τα Ολυμπιακά, όσο και τα Παραολυμπιακά αθλήματα.
Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων τόσο από κάθε τμήμα ξεχωριστά, όσο και γυμναστικές επιδείξεις που ετοίμασε η γυμνάστρια του σχολείου μας για τους μαθητές όλων των τάξεων.
Συγκεκριμένα:
Αθλητικές δραστηριότητες: Ο εορτασμός ξεκίνησε με μουσικοκινητικές δραστηριότητες και σχηματισμό της Ολυμπιακής σημαίας με στεφάνια. Έγινε απαγγελία του Ολυμπιακού  Ύμνου και  ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί. Συνεχίσαμε με σκυταλοδρομίες με διαφορετικές μετακινήσεις και χειρισμούς της μπάλας, στις οποίες οι μαθητές κατανόησαν και βίωσαν τις Ολυμπιακές Αξίες, ατομικά και ομαδικά. Οι αθλητικές δραστηριότητες έκλεισαν με παιχνίδι βόλεϊ, με τα παιδιά καθισμένα, δείχνοντας έτσι ότι όσοι άνθρωποι έχουν κινητικές δυσκολίες στα κάτω άκρα, μπορούν να αθληθούν με διαφορετικό τρόπο, προσαρμόζοντας τους κανόνες στις δικές τους δυνατότητες. 

Α1 τάξη: Αφόρμηση και ανάγνωση βιβλίου σχετικά με Ολυμπιακούς Αγώνες, συζήτηση, δραματοποίηση και ζωγραφική. Παρακολούθηση σχετικών εικόνων στο διαδραστικό πίνακα και τέλος παιχνίδι στην αυλή.

Α2 τάξη: Ζωγραφική του κότινου με λαδοπαστέλ πάνω σε χρωματιστό χαρτόνι, με γενική συμμετοχή της τάξης. Ανάγνωση παραμυθιού «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και τραγούδι «Ειρήνη». Κατασκευή αφίσας με κολάζ και ζωγραφική της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη γυμνάστρια του σχολείου μας.

Β1 τάξη: Ανάγνωση παραμυθιού « Το όνειρο της Άννας». Συζήτηση, δραματοποίηση και παιχνίδι, βασισμένα στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Β2 τάξη: Συζήτηση για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες καθώς και για τα παραολυμπιακά αθλήματα. Κολάζ με φωτογραφίες αθλητών. Ανάγνωση του παραμυθιού «Στέλιος Κυριακίδης. Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό» και σχετική ζωγραφική. Συζήτηση για τη διαφορετικότητα.

Γ1 τάξη: Έγινε συζήτηση για τον παραολυμπιακό αθλητισμό και την αναπηρία, καθώς και τα παραολυμπιακά αθλήματα. Αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και προβολή σχετικής ταινίας. Κατασκευή κολαζ του Ολυμπιακού συμβόλου και κολαζ ? αφίσας με φωτογραφίες αθλητών. Τέλος προβολή σχετικού ντοκιμαντερ και αντίστοιχο παραμύθι.

Γ2 τάξη: Συζήτηση για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες καθώς και για τα παραολυμπιακά αθλήματα. Κολάζ με φωτογραφίες αθλητών. Αναφορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Δ1 τάξη: Έγινε αναδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δόθηκε έμφαση σε κάποια ιδιαίτερα γεγονότα ( Καλλιπάτειρα,  Σπύρος Λούης, Στέλιος Κυριακίδης και Ολυμπιακοί του Βερολίνου, Ολυμπιακοί Αθήνας) και αποσαφηνίστηκαν μέσα από συζήτηση έννοιες όπως ολυμπιακή εκεχειρία, αφή φλόγας, κότινος, οικουμενικότητα, παραολυμπιακοί αγώνες, ολυμπιακό ιδεώδες, αναβολικά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή στον διαδραστικό πίνακα  βίντεο σχετικά με τους Παραολυμπιακούς αγώνες, την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, μασκότ αγώνων. Στην τάξη υπήρχαν ακόμα αντικείμενα από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, βιβλία σχετικά με την ιστορία των αγώνων ανά τους αιώνες και μετάλλια. Στο τέλος οι μαθητές δημιούργησαν ατομικά και ομαδικά έργα σχετικά με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Δ2 τάξη: Παρακολούθηση ντοκιμαντέρ σχετικό με το θέμα.

Ε1 τάξη: Αναδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο πέρασμα των αιώνων, με βάση την εργασία στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιήσαμε τη σχολική χρονιά 2014-΄15.

Ε2 τάξη: Προβολή βίντεο – Παρουσίαση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αθλημάτων. Παρουσίαση Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Στ΄1 τάξη: Προβολή βίντεο σχετικά με τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Ανάγνωση κειμένου σχετικό με την ιστορία του Ολυμπισμού και επίσκεψη στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας για συμμετοχή στις δραστηριότητες σχετικά με τα Ολυμπιακά Αθλήματα.

Στ΄2 τάξη: Προβολή βίντεο σχετικά με τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Ανάγνωση κειμένου σχετικό με την ιστορία του Ολυμπισμού και επίσκεψη στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας για συμμετοχή στις δραστηριότητες σχετικά με τα Ολυμπιακά Αθλήματα.

Τ.Π.Ε.: Έγινε προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες και την εξέλιξη τους από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Στην προβολή υπήρχε αναφορά σε έννοιες όπως το ολυμπιακό ιδεώδες, ιερή εκεχειρία ενώ οι μαθητές παρατήρησαν ομοιότητες των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων με τους πρόσφατους.Τέλος σε απόσπασμα του βίντεο υπήρχαν οι σημαντικές  στιγμές στην πορεία των αγώνων, όπως η επιστροφή των αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Κανένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρχείο

Οκτώβριος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ   Νοέ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Επισκέψεις…

Flag Counter

Υπεύθυνοι Ιστοσελίδας

Συντονισμός:
Σιέκρη Φρειδερίκη – Διευθύντρια