3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

 Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας ιδρύθηκε το έτος 1896 ως 1ο τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Χαλκίδας. Το έτος 1924 μετατράπηκε σε Μικτό ( αρρένων ? θηλέων) και ονομάσθηκε 3ο τετρατάξιο Μικτό Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.

Στεγάσθηκε για πολλά χρόνια σε μισθωμένο κτίριο της οδού Αβάντων. Για μία χρονιά (1971) λειτούργησαν κάποια τμήματα στην Εμπορική Σχολή της Χαλκίδας. Από το 1978 οι μισές τάξεις του Σχολείου λειτουργούσαν στον πρώτο  όροφο του κτιρίου όπου στο ισόγειο στεγαζόταν το Δημόσιο ταμείο (ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών). Μετά το 1990 όταν μεταφέρθηκε το Δημόσιο Ταμείο σε άλλο κτίριο, το σχολείο λειτουργούσε και στους δυο ορόφους ( ισόγειο και πρώτος όροφος)  στο διατηρητέο κτίριο της οδού Τζιαρντίνι 4-6 (πρώην Βουδούρη) έχοντας πια όλους τους χώρους του κτιρίου.

Μετά από πολλές προσπάθειες, των Διδασκόντων, των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του σχολείου αλλά και των φορέων της σχολικής κοινότητας, το Διατηρητέο κτίριο, τα οικήματα καθώς και το οικόπεδο  παραχωρήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας για χρήση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας. Η μελέτη λειτουργίας του 3ου Δημοτικού  Σχολείου περιελάμβανε το βασικό διατηρητέο κτίριο όπου θα στεγαζόταν η αίθουσα τελετών, τα γραφεία των εκπαιδευτικών , η βιβλιοθήκη του σχολείου, το τμήμα ένταξης καθώς και ανέγερση νέας πτέρυγας όπου θα υπήρχαν οι 12 αίθουσες διδασκαλίας μαζί με την αίθουσα φυσικής. Το 2003 μεταφέρθηκε η λειτουργία των αιθουσών διδασκαλίας στη νέα πτέρυγα περιμένοντας την ολοκλήρωση του έργου με την αναπαλαίωση του διατηρητέου. Τον Σεπτέμβριο του 2017 παραδόθηκε από την Περιφερειακή ενότητα Ευβοίας για χρήση το αναπαλαιωμένο κτίριο όπου και λειτουργεί η αίθουσα τελετών, το τμήμα ένταξης και η βιβλιοθήκη του σχολείου.

 Αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε το σχολείο πια να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές προκειμένου να καλύψει  τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και των μαθητών του αλλά και να γίνει  πυρήνας δραστηριοτήτων και πολιτισμού για όλη την πόλη.